Nytt-sidan
Information om Tjejringen
Tjejringens medlemmar
Prata - mailinglista mm
Debattforum
Jobb
Mycket att lsa
Special - blandad kompott
Trading och teknisk analys
Ln och privatln
Spelavdelning
Bingo
Om cancer
Vykort i massor
Surfa ivg
Tack-sidan


Virus med email?


Jag fick ett email från en systemadministrator på ett av våra största kommunikationsföretag. Jag är inte person att bedöma riktigheten i mailet, du får bedöma själv:

Såg er sida. Mycket snygg och informativ, men den innehåller ett par sakfel. För att sprida "virus" över email behöver inte den medföljande filen öppnas.

För folk som använder pentium-datorer finns en s.k. "sten" vilken kan medfölja ett e-mail. När man öppnar sitt e-postprogram (förutsatt att man inte använder en web-baserad e-mailtjänst typ hotmail) laddas breven ner från mailservern hos din internet-provider och läses in i datorn. Normalt måste ett virus-program "startas" dvs öppnas, men denna "sten" fungerar inte så.

För att inte bli för teknisk kan vi väl säga att när pentiumprocessorn läser in denna "sten" stannar den rakt av och datorn hänger sig. Då är den ohjälpligt inläst och kommer att läsas in varje gång windows startas om på nytt. Detta är ett gammalt fel i Intels pentium- processorer, men man har ännu inte kunnat åtgärda det. För ett år sedan var vi med om ett sådant fall på det företag jag då jobbade för, och det var rent ut sagt ett helvete innan vi kom på hur man skulle lösa det.

Den här sk "stenen" är inte ett virus i vanlig mening. Jag skall försöka förklara utan att låta alltför teknisk.

Kort sagt är denna lilla "sten" en text-sträng bestående av 1:or och 0:or, dvs det enda som processorn klarar av att behandla. Strängen är oftast skriven is HEX-kod.

Processorn tycker om ettor och nollor. Den förstår dom och mår bra om den matas med dem. Men en del kombinationer av ettor och nollor gillar den inte alls. Den här "stenen" består av en sådan kombination. "Stenen" kan skrivas i vilken textfil som helst. Man kan via e-mail sprida den antingen genom en bifogad fil, i brevets kropp eller till och med i headern, dvs subject-raden.

Processorn klarar som sagt inte av att behandla den här strängen, men processorn är datorns hjärna, och som vi all vet är datorer mycket envisa husdjur kommer den att försöka och försöka och försöka i all oändlighet. Detta märks genom att allting annat avstannar och datorn "hänger" sig.

Om man får "stenen" via e-mail, och "stenen" ligger i en bifogad fil är det ingen fara. Råkar man öppna filen och datorn hänger sig är det bara att boota (starta) om datorn och ta bort den aktuella filen.

Får man stenen inbakad i "kroppen" på ett e-mail, dvs där normalt brödtexten skrivs är det inte heller så farligt. När man öppnat mailet och datorn hänger sig är det bara att boota om datorn och ta bort brevet.

Det sista alternativet är nog det allra jävligaste. Om någon skickar det här brevet till dig, och har varit otrevlig nog att skriva in "stenen" på "subject" raden, dvs titeln på brevet är man ganska körd. Anledningen till detta är att så fort du startar ditt mail-program kommer datorn att hänga sig, eftersom programmet läser in alla header-rader för att ta reda på vilket brev som är vilket. Tillhör du dessutom dem vars mail-program startar i bakgrunden vid uppstart av datorn är det riktigt jobbigt.

Det man då måste göra är att skapa en boot-disk, vilket kan vara svårt om datorn alltid hänger sig vid uppstart. Förhoppningsvis är dom flesta så kloka att dom skapat en sådan när dom startade datorn första gången.

När du skaffat en bootdisk startar du datorn med den i diskettenheten, och från DOS-läge plockar bort alla dina mailfiler.

Därefter bör du kunna starta din dator som vanligt.

Det trista med det här är att du inte ens hinner se om du fått ett mail som innehåller denna "sten" eftersom det första ditt mail-program läser in när den laddar ned breven är header-raden, och så fort den ser "stenen" så stannar den.

Tillbaka till virussidanMarina Walström